jueves, 5 de diciembre de 2019

Independitzar-se d’Espanya (català)


La primavera d'Extremadura (març 1936)
El nacionalisme espanyol vol fer-nos creure que l’independentisme català és una anomalia de la modernitat, fruit de que som uns insolidaris supremacistes i no sé quants adjectius despectius més.

Obliden que al segle XVII, en temps de Felip IV, ja hi havia intents de separar-se d’Espanya: uns amb èxit, com el cas de Portugal; i altres frustrats, com Catalunya, País Basc, Aragó i, fins i tot el duc de Medina Sidonia va intentar la independència d’Andalusia.

I més recentment ho va fer Murcia, amb el cantó de Cartagena, el 1873; Galicia el 1931; Extremadura el març de 1936 o Astúries en plena Guerra Civil, per exemple. 

¿Els sembla casualitat que a Espanya se li hagin independitzat ja uns 30 països i que la majoria dels territoris que comparteixen les seves fronteres hagin volgut marxar o estiguin decidits a anar-se’n el més aviat possible?

El nacionalisme castellà, més que espanyol pel que estem veient, és lliure de seguir pensant que tots aquests processos separatistes son només el producte de malvats anti espanyols o d’heretges sense Déu.

Però si fossin seriosos y volguessin buscar algun altre motiu, els aniria bé fer una mica d’autocrítica, partint de la premissa de que ningú abandona el seu país per poc que li permetin viure dignament i el tractin amb un mínim de respecte.  

Si necessiten alguna pista poden fixar-se en els milers d’emigrants que venen a Europa, fugint de la misèria i la repressió africana, o preguntar-nos als andalusos que vam tenir de deixar la nostra terra per culpa de la fam i dels cacics.


PROU REPRESIÓ
AMNISTIA PRESOS POLÍTICS
AUTODETERMINACIÓ

No hay comentarios:

Publicar un comentario