miércoles, 22 de enero de 2020

Amb Franco també passava

La política habitual: negar-ho tot
Es lamentable veure a ciutadans ben intencionats defensar la dictadura amb l’argument de que “amb Franco això no passava”, com si la democràcia fos la causa de tots els mals, i el dictador el seu antídot.

A tots ells els aniria bé llegir sobre la contaminació radioactiva ocorreguda al Manzanares, el 7 de novembre de 1970, i veure el mur de silenci que va imposar el règim per tal que aquests espanyols de bé no se’n assabentessis del que havia passat.

El Centre Nacional d’Energia Nuclear Juan Vigón, inaugurat el 1958, contenia un petit reactor donat pels EEUU, que servia per formar als tècnics que desprès operarien en les centrals nuclears que s’estaven construint.

En la data esmentada, mentre es transvasaven 700 litres de deixalles d’alta radioactivitat per ser reciclades, la fuita en una vàlvula va provocar el besament de part del mateix al riu i els tècnics, en comptes d’informar, se’n van anar de cap de setmana.

La contaminació va seguir pel Jarama, fins que va ser detectada al Tajo al seu pas per Lisboa, el que va estar a punt de generar un conflicte diplomàtic.

A nivell intern es va ocultar tot per que els espanyols no se’n assabentessin de res. No es va prohibir el regadiu dels horts veïns ni es va impedir la venda de fruites i hortalisses regades amb aigua radioactiva.

Quan es van assecar els horts, es va dir que era per una fuita de gasoil; i quan es van comprar hortalisses per enterrar-les, van dir que eren per un nou tipus de pinso.

El que ens passa, amb Franco ja passava, però no ens assabentàvem per la censura i la irresponsabilitat de la dictadura, per exemple, no es va fer cap estudi epidemiològic sobre l’impacte del besament, així que no sabem els afectats, ni les morts o càncers ocasionats.


PROU REPRESIÓ
AMNISTIA PRESOS POLÍTICS
AUTODETERMINACIÓ

No hay comentarios:

Publicar un comentario