domingo, 1 de noviembre de 2015

Cubata i ambulància

Matinada del dissabte, a qualsevol servei d’urgències d’un hospital del país. Porten un menor d’edat en coma etílic, un més de la gran nit de diversió juvenil. I ja van...

La Guàrdia Urbana ha trucat al SEM, que ha desplaçat una ambulància i l’han traslladat a urgències. El jove va pixat fins la cintura i en el vehicle vomita, inutilitzant-lo més d’una hora després de deixar-lo a l'hospital. 

A urgències l’atenen i li fan dormir la mona. Quan es comença a despertar intenta agredir una infermera, vomita al mig del box i amenaça a tot el personal.

La setmana següent els pares posen una reclamació perquè, en comptes de portar-lo a casa en ambulància, els van trucar perquè l’anessin a buscar. Una mostra de les retallades, diuen.

No estic d’acord amb els copagaments sistemàtics als malalts. ¿Però segur que hem de posar tots aquests recursos (uns 15 professionals, vehicles medicalitzat i servei d’urgències) a cost zero per a un adolescent sa que s’ha gastat més de 30 euros en intoxicar-se voluntàriament?

Els polítics i actors socials, que diuen defensar al jovent i a la sanitat pública, haurien de ser els primers en exigir una contraprestació econòmica per aquest mal ús d’uns recursos que paguem tots.

Primer perquè posar un preu te l’avantatge de que ho entendrà el jove i també els pares i, en els casos de dificultat econòmica es pot canviar per tasques socials, com netejar els estralls a urgències les nits dels caps de setmana, que el beneficiarà més que sortir a beure.

I segon perquè mentre acceptem que el jove pagui més per un cubata que per tot aquest servei nocturn, no li estem fent cap favor a ell ni al servei sanitari.

No hay comentarios:

Publicar un comentario