jueves, 25 de febrero de 2016

Una gran lliçó

En el llibre Sàpiens, una breu història de la humanitat, el seu autor explica què va passar en la lluita dels Països Baixos contra la corona espanyola, que val la pena recordar.

Al segle XVI Espanya era el país més poderós d’Europa, mentre que els Països Baixos eren uns aiguamolls ventosos, sense matèries primeres i sense recursos. El 1568 els holandesos, que eren protestants, es van rebel·lar en una lluita desigual.

80 anys més tard els holandesos s’havien independitzat i a més havien substituït als espanyols com a dominadors de les rutes oceàniques, havien construït un imperi global i tenien l’estat més ric d’Europa. Com ho van aconseguir?

El seu secret va ser el comerç, tractar bé el crèdit i tenir un sistema judicial independent, en definitiva: ser seriosos i fiables. D’aquesta manera es van assegurar la confiança del sistema financer europeu, que els va concedir més crèdit, per obrir noves rutes comercials i així tancar el cercle. 

Mentre tant el rei espanyol baixava aquesta confiança amb guerres inútils, pagades amb impostos abusius, que tenien als ciutadans enfadats i empobrits. En comptes de tornar els crèdits, abusava de la seva posició de poder per exigir-ne més sense cap compensació. I denunciar-ho no servia de res perquè la justícia estava sotmesa a la corona. 

Qualsevol pot veure la similitud de l’Espanya actual amb la de llavors: prepotent, corrupta, tancada al diàleg, incomplidora dels mandats internacionals i allunyada de la realitat perquè té una classe política mediocre que només persegueix somnis imperials.

Ara falta saber si els catalans serem seriosos com els holandesos, posant-nos d’acord, essent generosos, treballant de valent i complint amb les nostres obligacions, per guanyar-nos el respecte internacional; o si la nostra vena hispana ho enviarà tot a fer punyetes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario