domingo, 4 de agosto de 2013

Igualtat "made in Spain" (Català)

El Ministeri d’Hisenda ha aprovat un dèficit asimètric per a les CCAA que, sense arreglar res per a Catalunya, perquè suposa el nostre escanyament definitiu, sí ha servit per acusar-nos de nou de deslleials e insolidaris. Molts es preguntaran si té sentit que ens acusin autonomies que són receptores netes gracies al que aportem: La resposta és que “sí”, segons la mentalitat espanyola, per això el motiu es mereix una explicació. 

Explicació que cal buscar en el nostre  concepte de “igualtat”, que presenta peculiaritats que la fan diferent a la de qualsevol altre indret. Si la comparem amb els països nòrdics, com Finlàndia, ells parlen de ”igualtat d’oportunitats”, per això s’han donat un sistema educatiu excel·lent que garanteix a tots els seus ciutadans les mateixes oportunitats de sortida.

En canvi nosaltres, en no valorar la formació, ni l’experiència, ni l’esforç, ni l’aportació al bé comú, el que busquem és la “igualtat de resultats” és a dir una igualtat a l’arribada i no a la sortida. Per això no importa si es treballa o no, o si es contribueix més o menys al bé comú, l’únic que compta és que tots siguem iguals a final de mes. Això explica per què no vàrem tenir cap mena de mania en crear una forma d’administrar l’Estat basada en el “cafè per a tots”, o que els únics que presenten superàvit siguin els que reben subvencions. Es tracta d’un sistema injust i pervers que castiga als que generen riquesa i premia als que no ho fan, per això les zones productives estem cada dia en un major marasme mentre les que no en produeixen no han tingut cap interès en canviar en els darrers trenta anys.


El que no hem tingut en compta es que aquest model és antinatural, ja que no existeix a la natura cap sistema que funcioni així, potser per això aquells que ja ho van provar abans, com els anomenats països socialistes, que van castigar la creació de riquesa i van menystenir la formació, el treball i la vàlua, argumentant un suposat equilibri social, van enfonsar les seves nacions en una mediocritat que va acabar per fer-les desaparèixer.  

No hay comentarios:

Publicar un comentario