domingo, 18 de mayo de 2014

Beneïda crisi (català)

Tot i anar contra corrent, per aquesta vegada sense que serveixi de precedent, els parlaré de  les virtuts d’aquesta crisi. Es conegut que en xinès la paraula “crisi” s’escriu amb dos anagrames, el primer significa “problema” i el segon “oportunitat”. Els problemes són evidents i els patim cada dia però quines oportunitats ens ofereix i com aprofitar-les?

Les majors oportunitats són: la possibilitat de netejar el país de corruptes; canviar el funcionament del sistema polític, eliminant la mediocritat que ens governa; i aprofitar tot el nostre potencial per ser un dels millors llocs del món on viure.
   
La manca de diner pot ser una benedicció pel nostre futur doncs, els suposats “penedits”  estan aflorant casos de corrupció, que no sortirien a la llum pública si hi hagés diner per a repartir, i això ens ofereix l’oportunitat de fer neteja, demanar responsabilitats i encausar als que correspongui.  

La incompetència que ens ha portat a la ruïna, imposa un canvi polític que casi no necessita explicació, però n’apuntaré algunes: el primer és canviar la llei electoral, que ha d’incorporar llistes obertes, dues voltes i un màxim de dues legislatures en els càrrecs públics d’alta responsabilitat; el segon és canviar la llei de finançament dels ens locals així com el finançament dels partits polítics; i el tercer que es facin auditories independents de l’activitat pública, que inclogui la gestió econòmica i no sols la política.

Por últim Espanya ha d’aprofitar tot el seu immens potencial econòmic (alimentació, turisme, energies renovables, sanitat, atenció a les persones, creativitat, etc.), humà (la generació millor preparada de la nostra història) i estratègic (comerç internacional amb el corredor mediterrani) per a desenvolupar les nostres empreses, crear llocs de treball i augmentar la nostra participació en l’economia mundial. 

Si ho fem bé el futur serà esplèndid; amb una política més eficaç i transparent; apartarem als polítics professionals, que sols busquen enriquir-se i els substituirem per professionals de veritat que vulguin millorar el país; farem empreses potents i competitives; i convertirem aquest país en un dels llocs més meravellosos on viure. Tot depèn de com gestionem les oportunitat que aquesta crisi ens ofereix. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario