sábado, 29 de noviembre de 2014

De quin nacionalisme parlem? (català)

Es curiós que els senyors José María Aznar, Felipe González i Alfonso Guerra, coincideixin parlant dels perills del nacionalisme dels anys 30 del segle passat, per referir-se al procés català, com si tots els que volem la independència de Catalunya fóssim nacionalistes i per tant delinqüents.   

No soc nacionalista perquè el meu pare em va ensenyar que les banderes son per aquells que tenen diners per defensar. Ell ho havia après al servei militar, l’any 1936, quan els mateixos que el van fer jurar lleialtat a una bandera el febrer, es van aixecar en armes contra aquella bandera el més de juliol.

Si bé entenc que la ideologia del Sr. Aznar li aconselli ocultar i banalitzar el que va passar en aquella època, no comprenc la manca de memòria dels líders que diuen ser socialistes, ni de quin nacionalisme parlen tots quan es refereixen als desastres de la 1ª meitat del segle XX.

Que jo sàpiga qui va fer els setanta milions de morts no va ser el nacionalisme de Baviera o de Hesse a Alemanya, ni el de la Lombardia o la Toscana a Itàlia, sinó els nacionalismes alemany i italià, és a dir el de les nacions estat.

Per cert, en aquella bogeria, el nacionalisme espanyol, que no el català ni el gallec, va contribuir amb casi un milió de morts, perquè no va tolerar que les eleccions democràtiques els reduïssin els seus privilegis històrics.

Mentre a Alemanya i a Itàlia aquell nacionalisme es disfressava de demòcrata per assolir el poder, a Espanya simplement l’usurpava per les armes, i no es  va disfressar de demòcrata fins l’any 1978, quan es va tenir d’aprovar la nova constitució, que va procurar que es redactés amb un sabre a sobre de la taula. I desprès va imposar una llei d’amnistia per tal que oblidéssim abans de que comencéssim a recordar.

Com dic al Sr. Aznar, que defensa als que van ajudar al general Franco a mantenir-se en el poder fins l’any 1975, el puc entendre; però als que presumeixen de socialistes, no, a no ser que per sobre de les ideologies defensin el mateix nacionalisme del Sr. Aznar.  

No hay comentarios:

Publicar un comentario