sábado, 20 de junio de 2015

Regenerar la política? (Català)

Tots els partits polítics, tant antic com nous, estan d’acord en dues conceptes: el primer, la necessitat de regenerar la política; el segon, no fer res per aconseguir-ho, perquè una cosa és parlar i una altra actuar contra els seus interessos.

Després de casi 40 anys lloant els partits frontissa i donant-los la clau dels governs, malgrat no sumar mes del 5% dels vots, ja tots s’apunta a ser la clau. Un bon exemple és Cervera, amb 9 grups polítics per 13 regidors.

L’alternativa seria la doble volta electoral, permetent el pas a la segona sols als partits que tinguessin un percentatge mínim de vots, com fan a França. Això regeneraria la vida política ja que obligaria a pactar abans de la segona volta i ens estalviaria el espectacle lamentable d’haver d’esperar que tres, quatre o cinc perdedors, decideixin com desbancar als guanyadors.

També asseguren estar contra la corrupció, però aquesta es dona quan hi ha persones que porten tant de temps en un càrrec que es creuen que és de la seva propietat i a més gestionen grans quantitats de diners sense gaires controls.

Per resoldre-ho caldria canviar la llei electoral i incloure les dues legislatures com a temps màxim que es pot ocupar un càrrec de certa responsabilitat, i també fer una llei transparent de finançament dels partits polítics, que permeti identificar clarament els diners que se’ls dona, així com qui els administra i què se’n fa. 

Quants partits proposen aquestes mesures? Cap ni un, tot i omplir-se la boca de “regeneració”.  Així és pot concloure que l’única cosa que volen tots és seguir essent casta o arribar a substituir-la, i d’aquesta manera no anem enlloc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario