martes, 19 de septiembre de 2017

El que Espanya guanyarà amb l’1-O

Passi el que passi l’1-O, Espanya hi guanyarà molt amb el procés català. Coses que ara mateix ningú valora, seran agraïdes per tots amb el temps.

Potser el més cridaner sigui comprovar que la justícia espanyola pot actuar amb diligencia si s’ho proposa, és a dir que tardar 11 anys en jutjar el frau de Fórum Filatélico, 25 anys en tenir sentencia ferma sobre José Luís Núñez o mantenir a Félix Millet al carrer, no tenen per què ser la norma. Els espanyols demanaran aviat una altra justícia perquè la mereixen.

També veuran com l’estat juga amb la seguretat de tots quan, estan en alerta 4 per terrorisme, no comparteix informació amb algunes forces policials, i fa més èmfasi en cercar paperetes que terroristes. Els espanyols volen una major seguretat i no poden deixar d’exigir-la.

Descobriran que els han polititzat totes les estructures d’estat, eliminant la separació de poders que garanteix el bon funcionament de qualsevol país, un exemple és el Tribunal Constitucional, al que han convertit en un instrument al servei del govern.

Per fer-ho han nomenat càrrecs per ideologia o fidelitat i no per competència, i a més han depurat les veus discrepants, acomplint la frase que tanca “Las cloaques d’Interior” de TV3: “El sistema està tan corrupte que expulsa als decents”. Més aviat que tard s’exigiran els canvis que garanteixin unes estructures d’estat netes e independents.

I comprovaran que aquells que es van oposar a la Constitució el 1978, l’han tornat tan rígida que és una presó per impedir el progres del país i de la seva gent. Quan el procés català acabi els espanyols hauran de decidir si volen seguir vivint en una gàbia de cristall o prefereixen ser lliures i en aquest cas, tindran de redactar una constitució diferent.


Per això, després del 1-O, Espanya haurà de fer reformes profundes perquè res serà com abans. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario