sábado, 20 de julio de 2019

El Brexit no es una decisió a la lleugera (català)


En els últims mesos s’han succeït les notícies sobre el Brexit i és habitual escoltar que els britànics s’han equivocat en voler marxar de la UE, un espai de democràcia i llibertat que a més és un marc econòmic beneficiós per a tots, inclosos ells.

No comparteixo la decisió anglesa de marxar, però m’estranya que el país amb més tradició democràtica del món i un dels pioner del lliure mercat i del liberalisme, hagin decidit tan a la lleugera com alguns pretenen fer-nos creure.

Els recordo que no triem a cap càrrec de la UE, sols decidim el pes dels partits en el Parlament, els càrrecs els decideixen els països, en un mercadeig poc democràtic, entre polítics ja amortitzats o tan qüestionables com el nostre “diplomàtic” Josep Borrell.

A més hem vist que, malgrat el discurs de democràcia i llibertat, Europa ha permès i tolerat amb el seu silenci, que un problema polític, com el català, es podreixi fent presos polítics i exiliats, en comptes de resoldre’l votant.

El tema econòmic és especialment curiós perquè Anglaterra accepta pagar fins a 50.000 milions d’euros per anar-se’n. ¿Es paga per sortir d’un club que funciona com una seda i que et fa guanyar diners, o es paga perquè alguna cosa va malament i un n’està més que tip?

Jo diria més aviat això últim i, si volen una pista, recordin que al nord d’Europa diuen estar cansats de pagar als PIGS (porcs en anglès) referint-se als socis de Portugal, Itàlia, Grècia i Espanya. Suposo que serà per alguna cosa.

El Brexit serveix als “demòcrates” nacionals per dir que els referèndums els carrega el dimoni i és millor no fer-los. Però a Anglaterra els polítics havien deixat a 3’5 milions de persones al marge del sistema i el referèndum els va donar veu. Una gran noticia, caigui qui caigui.


ACUSO L'ESTAT PER LA PERSECUCIÓ A L'INDEPENDENTISME
VISCA LA REPÚBLICA 
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS

No hay comentarios:

Publicar un comentario