domingo, 12 de enero de 2020

L’herència del Duc de Lerma (català)

El Duc de Lerma

Han sentit parlar del Duc de Lerma, que va ser el valido de Felip III? El rei li va delegar la gestió de l’Estat, i ell ho va aprofitar per fer-se ric amb el tràfec de influències i la corrupció.

Fins i tot va convèncer al monarca per canviar la capital a Valladolid, però només després de comprar a baix preu tots els terrenys i palaus d’aquella ciutat, per aprofitar-se de l’alça de preus que suposaria instal·lar allà la Cort.

Uns anys més tard va tornar a convèncer-lo  per que tornés la capital a Madrid, quan ja havia comprat totes les finques i palaus que havien baixat de valor en deixar de ser-ho.

L’Estat segueix en mans dels hereus d’aquell entabanador, i això explica bona part dels problemes que patim, per exemple, que al PP li hagi costat tan poc convertir-se en el partit més corrupte d’Europa.

Felip III
En aquests aprenents de Lerma sols els preocupa enriquir-se a costa dels espanyols, però per això necessiten bàsicament tres coses: Primera, un poble enganyat amb pàtries i banderes; segona, un monarca com Felip III; i tercera, aïllar al país per que els ciutadans no tinguin amb què comparar la seva pèssima gestió.

Per fer front a la primera dediquem pocs diners a una educació acrítica i que oculta episodis sencers de la nostra historia, sobre tot la Gran Traïció de 1936.

Per afrontar la segona Franco va triar una persona concreta, no l’hereu legítim de la corona, Don Juan, i a més el va amenaçar fins al final amb anomenar rei al seu cosí Alfons.

I per la tercera han emprat tots els mitjans que els ha calgut, des de la Inquisició, per impedir-nos veure les idees protestants, fins l’exèrcit amb els seus repetits cops d’estat, i sempre la Judicatura.

PROU REPRESIÓ
AMNISTIA PRESOS POLÍTICS
AUTODETERMINACIÓ

No hay comentarios:

Publicar un comentario