domingo, 2 de marzo de 2014

Impunidad ante la corrupció (Castellano)

En l’informe sobre els drets humans 2013, del Departament d’Estat dels EEUU, diu que a Espanya s’ha “creat la impressió d’impunitat” davant la corrupció. Ara, que ho han dit els americans, suposo que ja és oficial, tot i que als del país ja ens ho semblava.

Que el Sr. Félix Millet, confés d’espoliar el Palau de la Música durant dècades, segueixi al carrer ja era un senyal.  Que l’únic imputat per la trama Gurtel sigui el jutge Baltasar Garzón i que l’únic malparat pel cas Bankia, i per l’engany de les preferents a milers de pensionistes, sigui el jutge Elpidio Silva tampoc presagiaven res de bo.

Que el mateix president Rajoy reconegui que, al menys, part dels papers de Bárcenas són certs o que la UGT d’Andalusia es pagués la festa amb els diners destinats a la formació dels aturats, també els deu haver servit, perquè els americans són molt perspicaços.
 
Però ben mirat no entenc de què ens escandalitzem. Aquest país ha institucionalitzat la subvenció com a model econòmic, amb el “cafè per a tots”. Hem pervertit el valor de l’esforç penalitzant als més productius en benefici dels que no ho són. Mai premiem l’eficàcia, ni la excel·lència, ni la transparència i molt menys la rendició de comptes. Així, què podem esperar?  

Hem creat un país que no demana responsabilitats a qui gasta els diners de tots, que posa als polítics per sobre del bé i del mal, els permetem que se saltin el programa electoral, que incompleixin compromisos elementals i li donem la majoria absoluta a qui ens compra el vot. En aquestes condicions, qui els pot culpar de que es pensin que el país és el pati de casa seva?  


Quan vàrem dissenyar el model per gestionar la nova democràcia vam ser tant barroers e irresponsables que el vam deixar a mitges i ara ens queixem de que no funciona. Nosaltres en som els culpables per no ser més exigents. Què farem ara per esmenar-ho? 

No hay comentarios:

Publicar un comentario