lunes, 19 de junio de 2023

Això és la democràcia? (catala)

Ens diuen i prediquen que votar és la festa de la democràcia, però després de cada elecció, els partits perdedors estan varies setmanes cuinant uns resultats que els han estat desfavorables, menystenint i burlant-se de la sobirania nacional.

Ara han repetit aquest mercadeig vergonyós amb les eleccions municipals, fins al punt de que la majoria dels ajuntaments no arriben a tenir d’alcalde al líder de la llista més votada, una presa de pel a la que anomenen cínicament “democràcia plena”.

Així hem acabat en mans de vividors, que ni hem triat ni ens representen, aprofitats que busquen a la política tenir un càrrec i un sou que en cap altre lloc podrien aconseguir.

Poden dir que és legal, però no poden negar que aquest funcionament fa que els ciutadans cada cop estiguin més allunyats de la política, es preguntin per a què serveix votar i pensin que els polítics són el problema i no la solució.

Seria molt fàcil canviar el sistema per fer que la sobirania popular fos una realitat, n’hi hauria prou amb implantar la doble volta electoral, a l’estil francès, evitant que vagin a la segona volta els partits que no aconsegueixin un 10 o un 12% de vots.

Això faria que els pactes entre partits es fessin per ideologia no per fer fora al guanyador, s’aconseguirien ajuntaments forts amb major representativitat, i a més el mateix dia de la segona vota se sabria de manera automàtica qui són tots els alcaldes.

Seria senzill d’implantar, tornaria la confiança en la democràcia, respectaria la decisió dels ciutadans i ens estalviaria assistir al xantatge indecent de partits que l’electorat ha dit que no vol a les institucions.


No hay comentarios:

Publicar un comentario