viernes, 25 de diciembre de 2015

Confusions econòmiques

L’analfabetisme econòmic d’aquest país, fins i tot de la classe política, ni és bo ni ens porta enlloc. Sols cal recordar els noms de qui durant dècades hem considerat empresaris o polítics exemplars per comprovar que estem confusos sobre l’economia, els negocis i el paper de la política en tot plegat.

Tants anys veient com corruptes i comissionistes guanyen diners, sense prestar un bon servei, sino acostant-se al poder per obtenir un contracto públic, ens han fet creure que tals pràctiques, pròpies del caciquisme més ranci, són el veritable capitalisme, per això surten veus defensant una economia subvencionada, tot i que ja va demostrar que paralitza als països i els enfonsa a la misèria.

Un exemple d’aquesta confusió és l’acumulació de riquesa, de la que es parla molt, sense analitzar les seves causes, per això els faig un parell de reflexions.
  1. De la llista dels 500 més rics de Forbes, avui han desaparegut aquells que van heretar la seva fortuna i els han substituït gent com Bill Gates (núm. 1), que ha prestat un servei extraordinari a la humanitat democratitzant l’ús de l’ordinador, al que ningú està disposat a renunciar.
  2. Quan era un nen les pel·lícules arribaven al meu poble amb anys de retard. Avui, quan  s’estrena Star Wars a tot el món, va tanta gent a veure-la (inclosos els del meu poble) que en el primer cap de setmana recapten més de 200 milions de dòlars.
Dic això perquè, si l’acumulació de riquesa és per corruptes que roben, necessitem unes solucions: demanar-los responsabilitats, que tornin els diners, jutjar-los i la presó quan toqui. Però si és perquè la globalització fa que tots vulguem els mateixos productes i serveis de manera immediata, l’enfoc ha de ser diferent: tantejar com apujar-los un mica els impostos i demanar-li a Bill Gates que se’n recordi de nosaltres en la seva fundació. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario