sábado, 20 de agosto de 2016

Alçada política (Català)

No se si els passa com a mi, que quan veig als nostres actuals polítics, em pregunto on estan els equivalents dels Suárez, González, Carrillo, Fraga,  Tierno Galván, Tamames, Herrero de Miñón, etc.

¿Com pot ser que amb democràcia i llibertat, amb més accés a la cultura i major formació, els nostres polítics hagin patit una davallada tan manifesta de la seva alçada política i intel•lectual, que va arribar a popularitzar allò de que alguns no podrien ni servir el cafè al consell d’administració d’una empresa de veritat?

Espero que ningú cregui que és per casualitat, perquè les casualitats de 40 anys en política no existeixen, per més que ens ajudi a tranquil·litzar la nostra consciència, fent-nos la il·lusió de que no hi tenim res a veure.

La resposta és ben senzilla. El nostre sistema polític no limita el número de legislatures que es pot ostentar un càrrec de màxima responsabilitat, per això qui l’ocupa sempre ha procurat evitar l’ascens de qualsevol que li pugui fer ombra. 40 anys d’un sistema que sistemàticament margina l’excel·lència i el resultat està a la vista de qualsevol.
Limitar el número de legislatures a 2 canviaria el funcionament dels partits perquè, fins i tot ostentant la majoria absoluta, es veurien obligats a buscar recanvis excel·lents, per no perdre la confiança de l’electorat. De meres corretges de transmissió dels desitjos (sovint inconfessables) del cap, es convertirien en aparells de cerca, formació i preparació dels futurs líders del país.


La decisió és nostra: podem seguir sense fer res, permetent que ens governin els més submisos i lleials al capitost, amb independència de la seva capacitat i preparació; o bé exigir que canviï el sistema, posar les dues legislatures i que hagin de buscar i preparar als millors. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario