domingo, 2 de octubre de 2016

El PSOE víctima del sistema (Català)

Els sona el nom de Mitt Romney?  Era el contrincant d’Obama, pel partit Republicà, a les eleccions de 2011. Recorden si la presa de possessió presidencial va tenir d’endarrerir-se fins que Romney va acceptar la derrota?

Clar que no, aquell sistema polític no permet que res ni ningú se situï per sobre de la voluntat popular. El perdedor ho és perquè la gent així ho ha volgut i no té la possibilitat d’oposar-se als resultats.

El mateix president dels EEUU, l’home més poderós de la Terra, no pot canviar la data de les eleccions, ni el dia de la investidura, ni accedir a una tercera legislatura. Es el resultat de prendre’s la democràcia seriosament i posar-la per sobre fins i tot de la Presidència, evitant que es converteixi en la seva joguina.  

Aquí passa tot el contrari, qualsevol president autonòmic pot repetir les vegades que li sembli o decidir quan convocar eleccions, i qualsevol partit perdedor pot bloquejar el país durant mesos mentre interpreta els resultats electorals a la seva conveniència. Es el que passa quan es posa la democràcia per sota dels partit i dels càrrecs, que poden jugar amb ella com els sembla. 
   
Desprès de 40 anys aquest sistema absurd e ineficient ja ha donat tot el que podia donar i comença a cobrar-se víctimes: la primera és la governabilitat del país i la segona el PSOE.


El que ha passat amb el PSOE és significatiu: es consideren per sobre de l’electorat, creuen que és un partit “de govern” i que ja “els toca” governar, confonent la democràcia amb la cua de la peixateria, i com que saben que qui decideix són els partits en els despatxos i no les urnes, han oblidat fer un projecte atractiu per il·lusionar a la gent, formar líders sensats o avaluar la seva gestió anterior. En resum, han perdut el respecte que li deuen a l’electorat. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario