domingo, 16 de octubre de 2016

Quina llei? (Català)

El PP insisteix en que la llei està per a complir-la, ja que suposa que els independentistes volem saltar-nos les normes per instaurar una anarquia com la de la mítica Illa Tortuga de les pel·lícules de pirates. I no es això, ni molt menys.

Són incapaços d’entendre que el món canvia i que les lleis han d’adaptar-se per servir millor al ciutadà. Creuen que la llei és inamovible, i tanmateix res més lluny de la realitat, de fet existeixen dues vessants del dret a Occidental: el Common Law anglès i el Positivisme francès.

El Common Law anglès considera que el jutge és una persona sensata i raonable, així que es pot confiar en la seva capacitat per discernir entre el bé i el mal, per això quan tenen un cas li permeten que l’avaluï  i decideixi en funció de la norma, però també de la situació social, costums, intencions, resultats, etc.  

El Positivisme francès considera que el jutge és un tarat incapaç de pensar por sí mateix, així que el que ha de fer és complir la llei al peu de la lletra, sense cap interpretació. Aquesta llei és la que va portar als nazis, en els judicis de Nuremberg, a argumentar que “la llei deia que s’havia de matar jueus i jo sols vaig complir amb la llei”.   

Com aquesta llei és incapaç d’evolucionar i adaptar-se al pas del temps, però vol ser omnipresent, allò que no està en el BOE no existeix, i cal fer milers de normes per abastar-ho tot, encara que moltes siguin contradictòries o impossibles d’aplicar.


Endevinin quin dels dos sistemes tenim a Espanya, on la mateixa oligarquia té el poder des de fa segles, mantenint al poble ignorant i sotmès. Els dono una pista : la llei és la llei i la constitució es inamovible, llevat que la Sra. Merkel demani que la canviem, es clar.  


No hay comentarios:

Publicar un comentario