sábado, 22 de octubre de 2016

La medicina humanitzada del PADES (Català)

El passat 20 de setembre ens va deixar el meu sogre desprès del que, eufemísticament, en diuen una llarga malaltia. Va morir a casa, com sempre havia volgut, rodejat dels seus, esposa, fills, nets i amics, gracies al suport extraordinari que vam tenir del PADES, que sempre va estar al nostre costat.
A ell li van anar explicant, amb llenguatge clar i entenedor, el que anirien fent per evitar el dolor i el patiment, a la iaia la van reconfortar, i a nosaltres ens van ajudar a afrontar cada etapa del seu final, ja fos amb medicació, amb les cures que necessitava o simplement deixant-li el seu espai per a la reflexió i el recolliment.
Professionalment sempre he admirat als PADES, aquests equips múltiples de professionals, que fan una tasca tan important com ajudar en el final de la vida, quan les altres opcions clíniques ja no poden aportar gaire més.
La seva feina és abnegada, perquè cada dia s’encaren a la mort i intenten guanyar-li el partit, tot i saber que lliga la tenen perduda. Es una tasca humil, perquè han canviat els hospitals per un lloc tant poc glamorós com la llar del pacient. Però, sobre tot, el seu treball és discret perquè han substituït els TAC i els quiròfans per l’amabilitat, la tendresa i l’amor als malalts.

Qui digui que la medicina està deshumanitzada, que no es tracta bé al pacient o que no se li té cap mena de consideració, és perquè no coneix als PADES.

No hay comentarios:

Publicar un comentario