viernes, 4 de enero de 2019

Escolta Europa! (català)


Escolta Europa, això és Espanya. Vostès van creure que havia canviat a la mort de Franco, que la Transició va ser modèlica i que els espanyols, el 20-N del 1975, vam veure la llum ens vam convertir a la religió de la llibertat i la democràcia.

Comprenc la seva decepció en comprovar que no va ser així, i han tingut de venir a veure el Valle de los Caídos perquè no creien que tinguéssim un monument al dictador que va trair al país i a la bandera, i que va assassinar als seus ciutadans durant 40 anys.

Intueixo la seva perplexitat perquè el franquisme segueix viu en institucions com la Justícia, que encara empresona per motius polítics o d’opinió; en les FFSS, que segueixen essent repressives; o en la Església, que encara beneeix la matança sobre la que s’aixeca el règim.

La legalitat franquista la tenia Joan Carles.
La legitimitat monàrquica la tenia el seu pare. 
Vostès van confiar en la legalitat del canvi, però aquest es basava només en els desitjos del dictador, per això les lleis es van fer tapant les irregularitats, començant per Juan Carlos I, que va ser nomenat rei sense tenir legitimitat per ser-ho, doncs la tenia el seu pare, Don Juan.

Entenc la seva alarma perquè, en entrar a la UE, van voler ajudar-nos a modernitzar el país, i 35 anys després ens hem gastat els estalvis de mitja Europa en obres inútils, però seguim amb el mateix retràs i la corrupció de sempre.

Ara ja saben que hem fet un país d’aparador, amb cartró pedra i cel·lofana que, com tots els decorats gastats, no resisteix més pedaços i cal canviar-lo, a ser possible per alguna cosa que aquesta vegada decideixin els espanyols.

No tornin a abandonar-nos, como el 1945. Es hora de que ens exigeixin canvis, que supervisin les deficiències del règim del 78 i que millorin la nostra llibertat i democràcia, en definitiva, que es decideixin a posar ordre en aquest recó d’Europa.


VISCA LA REPÚBLICA

LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS

No hay comentarios:

Publicar un comentario