domingo, 17 de abril de 2016

Investigar a Espanya és plorar (català)

Ciro Cabal és un investigador al que aquí li ha negat una beca fins a deu vegades, en canvi quan va presentar el mateix projecte a Princeton la hi van concedir a la primera.  El mateix li va passar a Mario Lebrato a qui un bon dia el van trucar des de Califòrnia. Avui els dos estan treballant en els seus somnis i fent grans als EEUU.  

Així podríem seguir amb molts altres científics que han tingut de marxar, fins al punt de que l’informe Innovacef 2015, assegura que un 70% dels que treballen a Espanya tenen altes possibilitats d’anar-se’n a l’estranger.

A més si els que tornen reben el tracte que els hem donat amb el projecte Ramón y Cajal: menys de 2.000 € nets mensuals, durant 4 anys i desprès l’atur, a ningú li estranyarà que més de la meitat vulguin tornar a marxar.

No hem curat d’aquella ignorància de “que inventin ells”, una actitud que ha fet que Espanya arribés tard i malament a tots els avenços científics dels últims segles.

Òbviament estem en el nostre dret de no apostar per la ciència, com tampoc tots els pobles que dominaven el bronze van decidir canviar al ferro, però hauríem de valorar bé les conseqüències de tal decisió. On estan els que van preferir seguir amb el bronze? Aniquilats pels que sí van apostar per la nova tecnologia.

Com quedarà Espanya en un món globalitzat quan la competència asiàtica, més productiva i barata, acabi amb la nostra industria? I quan tinguem les empreses obsoletes per no permetre que la generació més preparada de la nostra historia accedeixi al mercat laboral? I quan no quedin diners per mantenir els serveis perquè estem pagant les obres inútils amb les que ens hem hipotecat? I no tindrem ciència perquè ara no hi apostem.


Afortunadament no serem aniquilats, algú seguirà necessitant cambrers i paletes, l’únic que a aquest país sembla interessar-li. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario