lunes, 17 de julio de 2017

Legalitat o legitimitat

Hi ha una diferència entre legalitat, que és l’aplicació de les lleis, i legitimitat, que suposa que aquestes lleis són acceptades pels ciutadans, per ser adequades a l’època i al moment, per afavorir el progrés del país i per millorar la vida de les persones.

De vegades ambdós conceptes no coincideixen, per exemple, al final de la dictadura la legalitat franquista seguia present, però havia perdut tota legitimitat dins i fora del país.

El mateix li està passant a l’estat a Catalunya. Ningú dubta de que les lleis estan vigents i de que poden intervenir l’autonomia, però ni l’estat ni les seves lleis tenen ja legitimitat aquí.

No la tenen perquè Catalunya és l’única comunitat autonòmica que es regeix per un estatut que no és el que van votar els catalans, sinó per un retallat i discriminatori, en declarar inconstitucionals aspectes que sí són constitucionals en altres indrets d’Espanya.

Un estat no és legítim si té una forma imposada per un dictador però que no ha votat ningú, si exigeix i amenaça però incompleix sistemàticament les normes internacionals (1-5) i si no respecta la democràcia ni la separació de poders(6-7).

I perd la legitimitat quan és incapaç de fer progressar el país o millorar la vida dels ciutadans (un 70% de joves creuen que han de marxar per guanyar-se la vida), o quan l’arruïna regalant  els diners de les pensions als bancs, mentre a Europa el fan tornar amb interessos.

Un Executiu deixa de ser legítim si sols fa lleis per afavorir a qui puguin contractar després als seus membres, si se sustenta en un partit corrupte, amb un president incapaç de negar el finançament il·legal (8-10) i amb ministres que, segons la judicatura, són “indignes, deplorables e impropis” d’ocupar un càrrec públic (11-14).

Per més que Espanya ens amenaci amb la legalitat, serà capaç de recuperar la legitimitat perduda?



(9)    Segons Rajoy “Tot és absolutament fals, llevat d’alguna cosa, que és el que han publicat els mitjans de comunicación”.  

No hay comentarios:

Publicar un comentario