sábado, 8 de julio de 2017

Reparar injustícies (Català)

Per fi el 29 de juny un parlament espanyol s’ha atrevit a declarar nul·les les sentències polítiques de la dictadura. I per a que sigui quelcom més que una vana declaració de bones intencions, el  7 de juliol s’ha fet pública la llista de 66.590 condemnats amb noms i cognoms.

Ha calgut esperar 40 anys d’una transició que en van dir “exemplar”, però que mai es va plantejar reparar les injustícies comeses pel franquisme.

És lamentable que hagi tingut de ser una càmera autonòmica la que hagi adoptat una mesura que demanava a crits la memòria de les víctimes i les seves famílies, perquè la nacional, eludint la seva responsabilitat, evita els debats incòmodes i les condemnes al feixisme.

Resulta curiós que hagi estat impulsada amb un govern de la menystinguda dreta, perquè l’esquerra quan ha governat, fins i tot amb majoria absoluta, sempre ha preservat les fites de la dictadura i ha mantingut els privilegis dels colpistes i dels seus hereus.

La pregunta és: Què farà ara el Congres?, seguirà els passos del Parlament i anul·larà les sentències a tota Espanya? O continuaran bescanviant la dignitat dels reprimits per una pobre subvenció, per a no incomodar als repressors?

Què farà el PP? Començarà una campanya de recollida de signatures per reivindicar les condemnes? Portarà la proposta davant el Tribunal Constitucional per a que l’anul·li, perquè els ajusticiats per Franco ho van ser sota una legislació i per tant és inamovible?

Si ho fessin el ridícul internacional seria tan immens que potser arrencarien un somriure fins i tot a les víctimes allà on es trobin.


No hay comentarios:

Publicar un comentario