jueves, 13 de diciembre de 2018

Monarquia, per a què? (català)

El rei Cristian X de Dinamarca

Per defensar l’existència de la corona a Espanya, alguns asseguren que els països més desenvolupats d’Europa són també monarquies i posen d’exemple als que encara les conserven.

Cal recordar també que totes elles es caracteritzen per defensar sempre al seu poble, sobre tot contra el feixisme, quan aquest amenaçava no sols al continent sinó al món sencer, i que alguns ho van fer amb gran heroisme.

Per exemple, el rei Christian X de Dinamarca que, el dia en que els jueus tenien de començar a portar l’estrella de David a la seva roba, va aparèixer al carrer lluïnt una magnífica estrella de David sobre el seu flamant abric dient que ell era el primer jueu del seu país.

Però aquesta no va ser mai l’actitud de la monarquia espanyola que, ja el 1923, es va posar al costat del dictador, Primo de Rivera, i en contra del poble al que aquest tiranitzava.

El 1936 es va posar al costat dels militars traïdors aixecats en armes. Es cert que després es va enemistà amb Franco però només perquè va optar per una dictadura personal i no per la restauració monàrquica que era el que volien.

Passem per alt les acusacions que impliquen a la corona en el 23-F, perquè no es poden investigar, però de ser certes suposarien un cop directe contra la sobirania popular, que va aturar el desenvolupament de les autonomies i va enfonsar el país en la por.
El rei Alfons XIII amb Primo de Rivera

Per últim, el 3 d’octubre de 2017, la corona no sols va tornar a posar-se al costat de la repressió contra el poble, que només demanava opinar sobre el seu futur, sinó que és impensable que sense el seu vist i plau Rajoy mogués les forces de l’ordre.

El suport de la corona espanyola a qualsevol dictador o actuació que vagi contra els ciutadans, no té parangó a la resta de monarquies europees.


VISCA LA REPÚBLICA

LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS

No hay comentarios:

Publicar un comentario