martes, 10 de marzo de 2020

Adeu doctors Jaurrieta i Gil-Vernet (català)


Dr. Jaurrieta
Quanta raó tenia Mecano en dir que “Els genis no haurien de morir”, a la seva cançó dedicada a Salvador Dalí. Ni els genis, ni els pares, ni les icones i referents de la societat, que són els que ens deixen més orfes i desemparats quan se’n van.

Casi de forma simultània han mort un parell de pioners de la medicina catalana i espanyola, deixant un buit tan immens a la comunitat sanitària que serà molt difícil emplenar.

Han mort els doctors Josep Maria Gil-Vernet, que el 1965 va fer el primer trasplantament de ronyó a Espanya, i el Dr. Eduard Jaurrieta, que el 1984 va fer el primer trasplantament hepàtic.

No vaig conèixer en Gil-Vernet però sí en Jaurrieta, quan vaig estar a l’Hospital de Bellvitge, com secretari tècnic de la Direcció Mèdica, i ell era cap del Servei de Cirurgia, perquè allà va fer la  major part de la seva brillant carrera professional.

Dr. Gil-Vernet
A nivell personal sempre es va mostrar amable i simpàtic, professionalment era admirat i respectat pels seus companys, que no és poca cosa, a més de ser estimat i venerat pels pacients als que va tractar.

Gil­-Vernet i Jaurrieta han marxat però ens deixen les seves obres, d’una part els milers de pacients que els deuen la vida perquè es van atrevir a explorar terrenys desconeguts quan tothom dubtava pensant que allò era impossible o una bogeria.

La seva altra obra són els metges i infermeres que van ajudar a formar i que constitueixen un excel·lent regal per a tota la societat ja que, seguint els seus passos i ensenyaments, podran seguir salvant malats que d’altra manera estarien condemnats irremeiablement.

Descansin en pau aquests dos companys cirurgians que sempre portarem al cor.



No hay comentarios:

Publicar un comentario