martes, 24 de diciembre de 2013

El ministre Soria i la sopa d'all (Català)

Estic sorprès del trasbals que ha suposat pel país que el Ministre Soria hagi descobert finalment la sopa d’all. Sí, resulta que ara, el 2013, malgrat el seu títol d’economista, ha descobert que si es deixa un oligopoli al seu lliure albir, i sense cap mena de control, acaben pujant els preus de forma natural.

 Es una llàstima que el ministre no estigi més en contacte amb la realitat, perquè qualsevol ciutadà del carrer li hauria pogut recordar què va passar quan varem entrar al euro, sense cap mena de control. Va ser una cosa semblant ja que, allò que un dia valia 100 pessetes, d’endemà costava 1 euro, o el que és el mateix, 166’386 pessetes.  

Una norma elemental és que, en qüestions econòmiques, és millor controlar què passa per no haver de lamentar-ho desprès. El problema del Sr. Ministre és que, abans d’aquesta bestiesa, el seu Govern (igual que els anteriors) han permès 25 subhastes similars i mai ningú hi ha vist cap mena de irregularitat, tot i que la factura de la llum ha pujat un 80% en els darrers 10 anys, i ja tenim la tarifa més cara d’Europa, sols superada per Malta i Xipre[1]. No m’estranya que el sector elèctric hagi desafiat al Govern a que expliqui on eren unes irregularitats que tots han tolerat fins ara.

 El problema per tots els consumidors, és que acabem de perdre la confiança en les elèctriques. Ara dubtem de que la tarifa que ens cobren sigui ajustada al cost de producció, dubtem de que se’ls deguin els 3.600 milions d’euros que ells diuen i, fins i tot, ens qüestionem per a què se’ls van donar, el 1998, els 1’3 bilions de pessetes (amb B de burrada)[2] per compensar-los per la liberalització del mercat elèctric.

Tanta compensació, sense demanar-los res a canvi, sols estimula la deixadesa i la incompetència, per això no els importa tenir més de 3 milions de famílies que no poden pagar la llum, ¿o és que vostès no farien el mateix, si esperessin rebre 3.600 milions d’euros sense fer res? Si s’acabessin les compensacions entendrien que 3 milions per poc és més que 3 milions per zero. Aquesta és tota la qüestió.

No hay comentarios:

Publicar un comentario