sábado, 13 de mayo de 2017

Acabar amb la corrupció (Català)

Recurregut de les escombraries fins incineradora
Els proposo una endevinalla: Si Roma paga per enviar les seves escombraries a més de 1.000 Km de distancia per ser cremades en una planta incineradora d’Àustria, i a més això abasteix d’energia a 170.000 cases austríacs, qui està gestionant millor?

Aquest cas mostra que el mateix problema es pot abordar de moltes maneres i que, segons l’opció triada, els resultats seran diferents. En la lluita contra la corrupció, els sembla que actuem com els romans o com els austríacs?

Als EEUU, desprès de descobrir el frau del Sr. Madoff, el van jutjar i empresonar en pocs mesos. Nosaltres vam tardar casi 20 anys en sentenciar a Josep Lluís Núñez pel cas Hisenda. Aquest funcionament de la justícia ajuda a frenar la corrupció?

Quan es va descobrir que l’energètica Enrom era un frau planificat, va acabar en bancarrota. Així tractem nosaltres a les energètiques que es posen d’acord per pujar preus en plena onada de fred hivernal?

En el cas Enrom també es va jutjar a Arthur Andersen, que havia legalitzat les trampes, auditant els comptes. La sentencia els impedia treballar per a les empreses que cotitzaven a borsa. Si no fem el mateix, quin incentiu tindran les consultores per auditar la veritat?

De fet, en no limitar el número de legislatures per ocupar un càrrec electe de responsabilitat, nosaltres mateixos vam posar les bases per facilitar la corrupció, ja que quan algú porta 20 anys en un càrrec acaba creient que és seva la cadira, els diners i el país sencer. Quantes vegades s’ha debatut a les Corts limitar els mandats a dues legislatures?

Si responen honestament en aquestes preguntes sabran si sortirem d’aquesta corrupció o si farem com els romans: viure al mig de les nostres pròpies escombraries, per més que la solució la tinguem davant del nas.


No hay comentarios:

Publicar un comentario