sábado, 20 de octubre de 2018

Opcions de la Corona (català)



El Parlament ha condemnat “el posicionament del Rei Felip VI i la seva intervenció en el conflicte català”, en justificar les càrregues policials de l’1-O, i aposta per “l’abolició d’una institució caduca y antidemocràtica com la monarquia”.

En aquesta reprovació cal afegir la pretensió de Navarra de fer un referèndum per tal que els seus ciutadans triïn entre monarquia o república, i de segur no serà l’únic parlament autonòmic que ho proposi.

Aquestes iniciatives tensionaràn l’Estat però donaran la oportunitat de veure com es posiciona cadascú i quin compromís té amb el país.

Qui cregui que tot ha de descansar sobre la sobirania popular, no s’oposarà a tals consultes, i fins i tot pensarà que la Corona faria bé d’impulsar-ne una única a nivell estatal, en comptes de sotmetre’s a 10 o 12 territorials en els propers anys.

Però qui cregui que tot ha de residir a la Corona buscarà les prohibicions, els recursos al TC, la repressió, l’ús de les clavegueres de l’Estat contra els impulsors de les propostes i una repetició més o menys burda de la guerra bruta portada a terme a Catalunya.

Com em nego a pensar que el país sigui una propietat que es regala a una família, crec que s’acabarà fent un referèndum estatal, el resultat del qual també ens confrontarà amb dos models de país.

Un resultat clar a favor de la monarquia li tornaria a la Corona l’autoritat moral que va perdre quan Suárez va confessar que no es van atrevir a fer un referèndum similar en la seva època, i ens donaria motius per acceptar l’estatus actual.

Però una clara victòria a favor de la República posaria a prova el compromís de la Corona amb el país al que només podria mantenir unit, com sembla pretendre, deixant el càrrec i  re-instaurant la República que se’ns va arrabassar fa 80 anys.


LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS

VISCA LA REPÚBLICA


No hay comentarios:

Publicar un comentario