miércoles, 23 de noviembre de 2022

Hipocresia de la dreta (català)

Antonio Machado
M’avergonyeixo cada cop que sento a membres de la dreta defensant Espanya com si ells fossin els únics patriotes del país. L’últim ha estat Santiago Abascal dient traïdor a Sánchez. 

¡Déu meu, VOX, els hereus de la Gran Traïció de 1936, la pitjor i més infame de la nostra historia, donant carnets de bons i mals espanyols i titllant de traïdors als adversaris polítics! Quines coses s’han de veure...   

Antonio Machado escrivia durant la Guerra Civil: «A Espanya el millor és el poble…. Sempre ha estat el mateix. En els tràngols durs, els senyorets invoquen la pàtria i la venen; el poble no la nomena siquiera, però la compra amb la seva sang i la salva. A Espanya, no hi ha manera de ser persona ben nascuda sense estimar al poble”.

José Ortega y Gasset
I sobre els que haurien de donar exemple de patriotisme, José Ortega i Gasset deia el 1921: «Començant per la Monarquia i seguint per l’Església, cap poder nacional ha pensat més que en sí mateix. ¿Quan ha bategat el cor, al cap i a la fi estranger, d’un monarca espanyol o de l’Església espanyola pels destins profundament nacionals? Que se sàpiga, mai. Han fet tot el contrari. Monarquia i Església s’han obstinat en fer  adoptar els seus destins propis com els veritablement nacionals».

La dreta espanyola en general, i VOX en particular, són l’exemple d’aquestes classes egoistes, que només pensen en sí mateixes i, per molt que s’omplin la boca amb Espanya, no dubtarien un instant en vendre-la a qualsevol postor, com van fer sempre. 

No cal presumir de patriotisme, ni embolicar-se en la bandera, per estimar el país, el que cal és no vendre’l, no defensar a qui el va trair, ni exaltar als assassins y torturadors d’espanyols, això sí seria un bon detall. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario