sábado, 23 de enero de 2021

El preu de l’electricitat (català)

Com cada hivern, amb el fred puja el preu de l’electricitat, però enguany alguns mitjans de comunicació ens han explicat amb detall com es calcula aquest preu i m’ha semblat un exemple descarat de presa de pel al consumidor.

Pel que sembla compareixen al mercat de l’electricitat tots els que la fabriquen i per comprar-la es comença per la més barata i es va afegint, segons necessitats, fins acabar amb la més cara, un procés lògic que deixa poc marge a la crítica.

El problema és que tota l’electricitat comprada es paga al preu de l’última que s’ha adquirit, és a dir de la més cara. Què els sembla? Si el parlar d’electricitat els ha despistat, canviem-ho per la borsa de la compra.

Imaginin que entren al supermercat i fiquen al carro tot el que necessiten, paper higiènic, detergent, xampú, tomàquets, macarrons i, per donar-se un gust el cap de setmana, fiquen també un bon filet.

¿Què dirien si en arribar a la caixa, els cobressin tots els articles que porten al carro al preu del producte més car? ¿Els semblaria normal pagar el paper higiènic al preu del filet? Doncs això és el que es fan amb l’electricitat.

No els sorprengui que ningú digui res, ¿qui hauria de fer-ho? Les elèctriques que la produeixen cara, cobren la seva tarifa, per tant no tenen motiu de queixa i les que la produeixen barata reben molt més per ella, o sigui que encara tenen menys motius.

Els il·lusos creuran que hauria de ser l’oposició qui posés el crit en el cel i que el govern hauria d’acabar amb tal funcionament, però tampoc faran res perquè saben que quan cessin tenen moltes possibilitats d’acabar en una d’aquestes elèctriques tramposes.


PROU REPRESIÓ

AMNISTIA PRESOS POLÍTICS

AUTODETERMINACIÓ 


No hay comentarios:

Publicar un comentario