miércoles, 30 de octubre de 2019

Acatar la llei cegament? (català)

L'esclavitut va ser legal

M’alarma sentir parlar amb devoció mística d’acatar les lleis per sobre de tot, siguin les que siguin, sense cap mena d’anàlisi crític, perquè se sembla més al fanatisme religiós que a un debat sobre normes que, si no milloren la convivència, no serveixen per a res.

Recordin que un dia van ser legals l’esclavatge, la crema de jueus, la discriminació racial, el dret de pernada, el treball infantil, la pena de mort, etc.

Llevat de caminar i respirar, tot el demès s’ha aconseguit amb lluites per millorar el nivell de vida de la societat, i tot el que tenim avui va estar prohibit un dia i canviar-ho es va considerar impossible.

Només amb lluites es va aconseguir la jornada laboral de 8 hores, el dret a vot per a les dones, la igualtat legal entre sexes, la llibertar de reunió, de manifestació, el matrimoni gai, poder posar al balcó una senyera, etc.

L'extermini dels jueus també va ser legal
Totes les lleis pretenen millorar algun aspecte social d’un temps i un indret, mantenir-les més enllà no sols no ho millora sinó que pot arribar a empitjorar-ho o, el que és pitjor, quedar com un anacronisme ridícul i digne de mofa. Veiem alguns exemples.

A Suïssa és il·legal tirar de la cadena del WC més tard de les deu de la nit; a Arkansas els gossos tenen prohibit bordar després de les 6 de la tarda; a New Jersey és il·legal xuclar sopa; a los Angeles llepar gripaus; i al Regne Unit està prohibit morir-se al Parlament.

Potser per això la sentència del 22-07-2010, del Tribuna Internacional de La Haia, deia entre altres coses que “en una societat democràtica, a diferencia d’una dictadura, no és la Llei la que determina la voluntat dels ciutadans, sinó que aquesta és la que crea i modifica quan sigui necessari la legalitat vigent”.

ACUSO L’ESTAT PER LA SEVA PERSECUCIÓ 

A L’INDEPENDENTISME
VISCA LA REPÚBLICA
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS

No hay comentarios:

Publicar un comentario