martes, 1 de octubre de 2019

Necessitem un diccionari Estat–llengua normal (català)


En una entrevista a una TV de parla hispana, el president Pedro Sánchez ha assegurat, sense posar-se vermell ni que se li escapi el riure, que Felip VI representa a la II República.

Potser el que necessitem és un Diccionari que tradueixi el que diu l’Estat al llenguatge normal, perquè aquest Estat porta dècades inventant-se termes.

Per començar, li segueixen dient “Moviment Nacional” al que va ser la major traïció a Espanya de la nostra història. I li van dir “Creuada d’Alliberament” a l’assassinat de més de mig milió de compatriotes.

Els colpistes i es seus còmplices segueixen auto-proclamant-se “nacionals” convertint als demés espanyols en enemics o com al menys en sospitosos fins que no es demostrés el contrari.

Al major colpista el van batejar com a “Cabdill per la gracia de Déu”. A la repressió li van dir “anys de pau”, i als milions de pobres, víctimes de la guerra i de la seva pèssima gestió, “vagos y maleantes”.

Als tribunals polítics, presons i afusellaments contra qui demanava pa, treball i llibertat, en van dir “justícia”. I a la incultura, la fam i la misèria, li van dir “unitat nacional” i “destino en lo universal”.

Per assegurar-se de mantenir els privilegis i seguir robant, a la mort del dictador, li van regalar el país a una família que viu de privilegis i que hem fet fora d’Espanya tres cops per lladres. “Transició” en van dir.

Fa dècades que sentim conceptes als quals els colpistes i els seus còmplices li donen significats grandiloqüents perquè oblidem les seves malifetes, i quan crèiem que allò estava acabant, surt Sánchez i ens deixa anar la frase.

Vull creure que ha estat una relliscada, perquè és millor que pensar que ens està prenent el pel, com han fet sempre.



ACUSO A L'ESTAT PER LA SEVA PERSECUCIÓ 
A L'INDEPENDENTISME
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS
VISCA LA REPÚBLICA


No hay comentarios:

Publicar un comentario