martes, 22 de octubre de 2019

Ens serveix aquesta constitució? (català)


He llegit en algun lloc que una constitució serveix per dotar als servidors públics d’eines amb les que protegir, respectar, promoure i garantir els drets fonamentals dels ciutadans.

Em pregunto si una constitució com la nostra, que es va fer sota el xantatge d’un nou cop d’estat, que finalment van materialitzar el 23-F, també serveix en aquest propòsit.

Ja és difícil donar-li legitimitat al text si pensem que qualsevol pacte al que s’arriba amb un mafiós, com a resultat de l’amenaça de mort contra un o contra els seus fills, seria il·legítim i es declararia sense valor arreu.

També seria il·legítim arreu un text que serveix per fixar el capritx d’un dictador assassí que va reprimir el seu país durant dècades.

Tampoc sembla que respecti molt els drets dels ciutadans una Carta Magna que no es pot canviar perquè el 80% dels catalans s’expressin en un referèndum, però sí es canvia en 15 dies per assegurar que es paguen els interessos als bancs alemanys.

Encara més xocant resulta que ara vulguin tornar a canviar-la per que la princesa sigui reina, però no per preguntar-nos als espanyols si volem monarquia o no.

Lluis XIV el Rey Sol
Es pretén que tots som iguals, però la Constitució deixa clar que el Cap de l’Estat és inviolable, irresponsable i que no se’l pot ni investigar, faci el que faci, uns privilegis absolutistes més propis del Rey Sol, que d’un monarca modern.

I el súmmum del cinisme és que tothom recorda aquesta inviolabilitat però ningú recorda que, segons l’article 64, de les accions del monarca seran responsables qui les hagin referendat: el president del govern i el ministre del ram corresponent.

ACUSO L’ESTAT PER LA SEVA PERSECUCIÓ 

A L’INDEPENDENTISME
VISCA LA REPÚBLICA
LLIBERTAT PRESOS POLÍTICS

No hay comentarios:

Publicar un comentario